photo Home2_zps0ab15e4e.png  photo vitamincadangan2_zps282dadee.png  photo cawangan2_zps3e0a0d9c.png  photo joinourteam2_zpsddbf8ce4.png  photo distributor2_zps611d7b0d.png

GOUT : 8 Makanan Harus Dielakkan

GOUT merupakan penyakit radang sendi yg amat menyakitkan berpunca drp pembentukan kristal asid urik yg tajam sperti jarum. Sasaran paling lazim adalah ibu jari kaki, namun pd masa sama boleh menyerang kaki, buku lali, lutut dan tangan. Kesan serangan boleh terjadi beberapa hari atau bulan. Lelaki dan individu obes merupakan golongan yg berisiko tinggi. Jika anda merupakan penghidap gout, terdapat beberapa pantang larang membabitkan makanan yg perlu dipatuhi bg mengelakkan keradangan sendi.


1. KEKAPIS
Kurangkan pengambilan makanan laut dan daging sewaktu mengalami serangan. Cukup ant. 4-6auns sehari kerana sumber makanan ini kaya dgn purine, yg akan diuraikan menjadi asid urik.

2 AYAM BELANDA
Ayam Belanda dan angsa tinggi dgn kandungan purine berbanding lain-lain jenis makanan. Jadi perlu elakkannya. Ayam dan itik merupakan pilihan yg paling selamat. Namun begitu daging di bahagian kaki lebih baik berbanding dada dgn kulit.

3. BIR
Bagi penhidap gout, bir akan menimbulkan 2x ganda masalah. Ia bukan meningkatkan paras asid urik, tetapi juga menyukarekan sistem menyingkirkan drp tubuh.

4. HATI
Organ dalaman seperti hati, buah oinggang dan pankreas patut dielakkan sama sekali.

5. ASPARAGUS
Asparagus, bunga kubis, bayam, cendawan kaya dgn purine berbanding lain-lain jenis sayuran. Tetapi jika menggemarinya, anda tidak perlu untuk langsung tidak mengambilnya kerana walaupun kaya dgn purine, sayur-sayuran ini tidak menjadi isu berbanding daging merah.

6. HERRING
Sekiranya ada makanan yg boleh diambil sekali sekala, anda seharusnya mengelakkan sama sekali herring. Begitu juga dgn tuna dan ikan bilis. Sebaliknya udang, udang kara, belut dan ketam agak selamat untuk anda.

7. MINUMAN MANIS
Elakkan minuman manis dgn sirap jagung yg kaya dgn fruktosa seperti soda atau minuman buah-buahan. Ini kerana pemanis merangsang tubuh menghasilkan lebih banyak asid urik.

8. DAGING MERAH
Tidak semua daging mengandungi kandungan purine yg sama. Sebagaimana diketahui daging putih lebih baik dr daging merah. Jika ingin makan, pilihla daging lembu berbanding ayam belanda atau kambing.

Source I-Sihat

Bagaimana pun anda boleh mengambil supplement bg membantu mengurangkan masalah GOUT. Antara supplement Shaklee yg sesuai untuk masalah GOUT ialah:






Suplemen Shaklee untuk pesakit GOUT

1) VITAMIN C - untuk mengurangkan uric acid di dalam badan, sekurang-kurangnya perlu ambil 3 biji sehari, iaitu 1500mg.

2) ALFALFA - Punca vitamin dan mineral yang diperlukan badan. Ini dapat mengurangkan pembentukan baru uric acid.

3) OMEGA GUARD - Mengurangkan dan mengelakkan inflammatory (bengkak) pada anggota yang terkena serangan GOUT.

4) PERFORMANCE DRINK - memastikan tubuh pesakit mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

**Pengambilan air + lemon secara berterusan juga boleh mengurangkan kadar uric acid di dalam badan.


Sekiranya anda memerlukan VITAMIN SHAKLEE, sila hubungi seperti dibawah : MAKLUMAT LANJUT & FREE CONSULTATION~

How To ORDER???
-------------------------------------------------------------------------
Berminat? Hubungi untuk konsultasi & maklumat lanjut
✆ SMS/WhatsApp: 019-260 2994
➲ COD Area: Kota Damansara, Ara Damansara, Wisma Celcom PJ


Saya NOORJIHAN ZAINAL ABIDIN adalah pengedar sah Shaklee [id  884783].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :Hubungi saye melalui SMS/Whatsaap ke 019 2602994 untuk maklumat lanjut. Jom Like FaceBook Nutrition|Weight|Beauty|Home untuk mengetahui TIPS kesihatan terkini

2 comments: