PCOS : Peluang untuk Hamil Tinggi bg pengidap PCOS

Assalamualaikum

Polycystic ovary´ atau PCO adalah suatu keadaan di mana kilang telur atau ovari yang terdapat pada seseorang wanita akan menjadi bengkak kerana benih-benih telur telah terperangkap di dalam ovari dan tidak dapat melakukan proses penetasan pada waktu subur. Dan apabila keadaan seperti ini berlaku, lama-kelamaan ovari akan membengkak dan menimbulkan pelbagai jenis masalah pada wanita tersebut.

Ciri ovari yang dapat dilihat oleh doktor pakar sakit puan semasa pemeriksaan ´vaginal ultrasound´ akan mendapati kedua-dua belah ovari bengkak dan membesar hingga dua atau tiga kali ganda daripada saiz biasa. Kelihatan ovari itu seolah-olah mengandungi bintik-bintik hitam iaitu apa yang digelar ´honeycomb appearance´. Bintik-bintik hitam inilah sebenarnya telur atau benih wanita yang telah terperangkap.
pcos
Ini adalah gambarajah perbezaan antara polycyctic ovari dan ovari normal. Ovari normal, mempunyai telur matang yang bersedia untuk keluar dan disenyawakan. 

Gambar dr ultrasound bagi ovari yg abnormal (pcos)

TANDA-TANDA PENYAKIT PCOS

1. Tidak Subur atau Mandul
Kebanyakan pesakit PCO datang berjumpa doktor pakar sakit puan kerana mereka mengalami masalah sukar hendak hamil walaupun sudah beberapa tahun berkahwin - masih belum mendapat zuriat dan telah lama mencuba. Ada yang berjaya mendapat anak pertama tetapi gagal untuk hamil lagi selepas itu dan mereka ini mudah mengalami peningkatan berat badan serta berlaku secara mendadak.

2. Haid Tidak Teratur
Tanda yang biasa bagi pesakit PCO ialah kitaran haid yang tidak teratur, lambat datang haid dan kadang-kadang jarak antara haid begitu jauh sekali mencecah hingga 3 atau 6 bulan barulah datang haid yang berikutnya. Dan ada sesetengah wanita pula sampai setahun tidak datang haid.

3. Gemuk
Peningkatan berat badan menyebabkan seseorang wanita itu mengahadapi masalah kegemukan atau ´obese´, malah peningkat berat badan ini berlaku secara mendadak selepas ia berkahwin dan pada ketika itu pusingan haid pun menjadi lebih tidak teratur. Dan tahap kesuburan mereka sangat rendah ataupun langsung tidak subur kerana telur tidak dapat menetas.

4. Darah Haid Sedikit atau/dan Berpanjangan
Wanita yang mengidap penyakit POC akan mengalami haid yang sangat sedikit - hanya menitis selama dua atau tiga hari. Ada juga di kalangan mereka yang mengalami perdarahan yang berpanjangan hingga 15 ataupun 30 hari tanpa berhenti. Hal ini tidak terjadi pada wanita normal, seperti biasa haid akan keluar dengan sederhana selama seminggu.

5. Tumbuh Rambut
Tanda-tanda lain ialah tumbuh rambut pada kaki, tumbuh misai dan janggut - juga tumbuh rambut pada bahagian tangan dan ada kalanya di bahagian dada. Ini menandakan peningkatan hormon lelaki dalam darah wanita tersebut dan merupakan satu keadaan yang sering berlaku di kalangan pengidap penyakit POC ini.


Bagaimana Kita Boleh Kesan kita ada masalah PCOS?

Ia boleh dikesan dgn menjalankan ujian ke atas darah. Dalam ujian ini, pihak makmal akan mengukur tahap hormon FSH dan LH pada hari ke-2 haid. ( Hormon FSH selalunya lebih tinggi dari LH). Jika LH melebihi tahap FSH sebanyak 2 kali ganda, maka dia akan di sahkan doctor mengalami PCOS.

Penyakit PCOS mungkin disebabkan oleh ciri atau pengaruh kebakaan dan keturunan dalam penyakit ini malah faktor pemakanan iaitu dari segi tabiat dan jenis makanan yang mengandungi banyak karbohidrat dan gula, perisa dan pengawet makanan mungkin menyumbang kepada kejadian penyakit PCOS. Selain itu, faktor stress atau tekanan fizikal dan mental yang berlaku di pejabat dan rumah, pergeseran dan konflik di kalangan keluarga atau saudara mara dan ketika memandu juga menyebabkan masalah PCOS. 


ADA TAK RAWATAN UNTUK PCOS?

Setiap penyakit ada penawarnye..yg penting kite usaha untuk mengawal dan mencegahnya. Tujuan nya adalah untuk meningkatkan kesuburan bg mereka yg sudah berkahwin lama tp masih belum lg dikurniakan cahaya mata. Selain itu tujuan merawat pcos adalah untuk membetulkan pusingan haid supaya jarak antara 1 haid dgn haid yg lain lebih kerap ataupun normal iaitu 30hari.

1. Mengawal Kegemukan (Obesity)
Perkara yang penting sekali ialah ketabahan, disiplin serta keazaman diri pesakti untuk mengurangkan berat badan kerana sebenarnya orang yang ´obese´ atau gemuk mengalami masalah tabiat makan. Kebanyakan daripada mereka mungkin melebihi 70 kilogram dan berat badan yang sebaiknya bagi wanita yang ukuran tinggi 5 kaki 2 inci ialah kurang daripada 60 kilogram. Selain itu, kekuatan mental juga penting untuk mengawal pemakanan mereka serta mereka perlu membuat riadah atau ´exercise´ yang sistematik.

2. Meningkatkan Kesuburan Wanita
Dari segi merawat kesuburan, terdapat banyak kaedah rawatan yang sering dicuba oleh pakar sakitpuan. Diantaranya ialah pengunaan ubat seperti:

a. Ubat subur Clomiphene

b. Ubat Kesuburan Gonadotrophin

c. Ubat Metformine

3. Rawatan ´Laparoscopy´ dan ´Ovarian Drilling´
Ini adalah satu kaedah baru dimana pesakit POC akan menjalani pembedahan kecil yang memerlukan bius am. Teropong laparoscopy untuk melihat ovari dan seterusnya laser drilling akan dilakukan dengan menggunakan elektrik ´cautery´ ataupun ´laser cautery´. Kaedah rawatan ini juga menghasilkan kehamilan dalam lingkungan 50 hingga 60 peratus.


APA SUPPLEMENT SHAKLEE YG BOLEH MEMBANTU PENGIDAP PCOS?

Memang betol setiap penyakit ada penawarnye, selagi kita manusia berusaha untuk merawatnye. Antara supplement shaklee yg dapat membantu masalah pcos ni ialah :

1. GLA COMPLEX - mengimbangi dan mengawalatur semual  hormon wanita supaya kitaran haid kembali normal. GLA Complex membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon wanita dan memperbaiki simptom spt senggugut, water retention, mood swing.

Harga runcit bagi GLA Complex ialah RM91.

2. OMEGA GUARD -  PCOS menyebabkan berat badan naik mendadak. Dgn pengambilan Omega Guard mampu membantu menurunkan dan mengawal berat badan. Peningkatan berat badan yg tidak ideal adalah slh 1 penyebab yg boleh menyumbang kpd kesukaran hamil

Harga runcit bagi OmegaGuard ialah RM136. 

3. ALFALFA COMPLEX - ia berfungsi sbg detox untuk menyingkirkan segala kekotoran dalam badan, merawat masalah keputihan dan bertindak sbg kacip fatimah untuk mengetatkan kembali mahkota wanita.

Harga runcit bagi Alfalfa Complex (330 tablet) ialah RM53.
Harga runcit bagi Alfalfa Complex (700 tablet) ialah RM97.

TOTAL UNTUK SET INI -->> 

Jumlah harga runcit bagi 3 suplemen ini ialah RM280 (Alfalfa 330) @

Jumlah harga runcit bagi 3 suplemen ini ialah RM324 (Alfalfa 700).

Hubungi saya untuk HARGA ISTIMEWA :)


Jom tgk testimoni ni ye

ubat merawat pcos

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ATAU DAFTAR SEKARANG MENJADI AHLI
Sekiranya anda memerlukan VITAMIN SHAKLEE, sila hubungi seperti dibawah : MAKLUMAT LANJUT & FREE CONSULTATION~

How To ORDER???
-------------------------------------------------------------------------
Berminat? Hubungi untuk konsultasi & maklumat lanjut
✆ SMS/WhatsApp: 019-260 2994
➲ COD Area: Kota Damansara, Ara Damansara, Wisma Celcom PJ


Saya NOORJIHAN ZAINAL ABIDIN adalah pengedar sah Shaklee [id  884783].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :Hubungi saye melalui SMS/Whatsaap ke 019 2602994 untuk maklumat lanjut. Jom Like FaceBook Nutrition|Weight|Beauty|Home untuk mengetahui TIPS kesihatan terkini

1 comment: