Elak gula tambahan dalam diet harian

Gula merupakan salah satu bahan yang penting untuk badan kerana ia membekalkan sumber tenaga segera yang mudah diserap oleh tubuh.Secara semula jadi, gula boleh didapati dalam makanan yang mengandungi karbohidrat seperti nasi, mi, roti, pasta dan ubi-ubian. Selain itu, gula juga terdapat pada buah-buahan (fruktosa) dan susu (laktosa). Selain di dalam bentuk semula jadi, gula juga ditambah ke dalam makanan semasa penyediaan atau pemprosesan.

Menurut portal MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia, pengambilan gula tambahan tidak diperlukan dalam diet harian kerana gula boleh diperoleh daripada makanan yang mengandungi karbohidrat.

Gula boleh disenaraikan sebagai sukrosa, fruktosa, sorbitol, manitol, semua jenis sirap, madu, malt, ekstrak malt, maltose, ekstrak beras dan molas.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyarankan pengambilan gula tambahan tidak melebihi 10 peratus daripada jumlah tenaga harian. Oleh itu, bagi orang dewasa purata pengambilan gula tambahan adlaah tidak melebihi 10 sudu teh sehari iaitu 50gram.

Kita mampu mengubahnye untuk ke arah kehidupan yg lebih sihat :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 MAKLUMAT LANJUT & FREE CONSULTATION PRODUK SHAKLEE~

✆ SMS/WhatsApp: 019-260 2994
➲ COD Area: Kota Damansara, Ara Damansara, Wisma Celcom PJ


Saya NOORJIHAN ZAINAL ABIDIN adalah pengedar sah Shaklee [id  884783].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :Hubungi saye melalui SMS/Whatsaap ke 019 2602994 untuk maklumat lanjut. Jom Like FaceBook Nutrition|Weight|Beauty|Home untuk mengetahui TIPS kesihatan terkini


No comments:

Post a Comment