Tips MERIAHKAN SUSU BADAN : POWER PUMPING

Assalamualaikum :)

Hai mommies, busy mengepam susu ke? Alhamdulillah entri sebelum ni saya ada share pengalaman dan tips menyusu kan anak sehingga la sekarang 3thn 7bulan dh :). Dlm tips tu saya ade share tentang POWER PUMPING kan.. so today saya nk jelaskan lebih terperinci apa itu Power Pumping. Teruskan membaca ye :)

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara tidak langsungmeningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

 1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
 2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
 3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

tips meriahkan susu badan


Bagaimana Caranya?

 1. Untuk Single pump / hand expression – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke kanan 10 minit dan seterusnya, setiap 10 minit berterusan selama sejam.
 2. Untuk Double Pump – Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.
 3. Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok-eloknyanya waktu malam ke subuh, pengeluaran hormon lebih tinggi pada tinggi waktu ni.
Power pump di hujung minggu - Ada juga ibu yang fokus mengepam pada hujung minggu dengan melakukan power pumping pada setiap sesi mengepam. Buat selama 2 hari sepanjang weekend, dan kembali ke rutin biasa sekembalinya bekerja (weekdays)


Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Power pumping perlukan masa sekurang-kurangnya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata-mata,teruskan misi sehingga mendapat hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyaAllah dipermudahkanNya.


Tips umum mengepam

 1. Bagi yang muslim, cuba tidur awal, bangun pagi untuk power pumping. Selain pumping, anda boleh mulakan pagi anda dengan solat sunat terutamanya tahajjud dan kemudiannya teruskan dengan power pumping. Ketenangan hati & minda akan membuahkan hasil yang lebih :)
 2. Jika anda mengambil galactagogues (milk booster), pam dalam jangka masa 45minit ke 1jam selepas pengambilannya
 3.  Letakkan gambar / blanket / bayi anda disebelah untuk mudah dilihat, Ini membantu ransangan
 4. Tandem nursing. Biarkan bayi menyusu di sebelah, manakala sebelah lagi mengepam
 5. Pam sebaik sahaja selesai menyusu. Kajian menunjukkan bayi tidak menghisap 100% susu semasa menyusukan. Jadi, mengepam selepas menyusukan membantu breast untuk dikosongkan dan menghasilkan lebih susu
 6. Pum setiap 2-4jam sekali
 7. Be kind to yourself : apa sahaja amaun yang diperolehi, bersyukurlah & senyum. Jangan terlalu memaksa diri. Konsisten, pasti hasilnya lebih baik :)
 8. Sentiasa rekod amaun susu yang diperoleh bagi setiap sesi/ hari supaya anda dapat monitor progress dan cuba meningkatkan amaun dengan pelbagai strategi lain :)


Okeh kt sini saya ade sertakan skali pumping checklist for breastfeeding Mom on the Go. Checklist ni bg mommies yg nk pam semasa travek, contoh dlm kereta. Di harap checklist ni dpt membantu mommie :)

Kalau nk bace entri tentang pengalaman saya click sini My Breastfeeding Journey - Tips & pengalaman

Sekiranya ingin mengetahui set menyusu shaklee click sini vitamin ibu menyusu

Happy pumping!


No comments:

Post a Comment